Heeft iedereen Candida in de darmen?

Heeft iedereen Candida in de darmen?

Het wordt vaak gesteld dat iedereen Candida in de darmen heeft. Dit is helemaal niet waar! Uit laboratorium onderzoek van tienduizenden ontlastingsmonsters van mensen met darmklachten bleek dat bij ongeveer de helft van de mensen Candida in de darmen voorkomt. Bij de andere helft is geen enkel spoor van Candida te bekennen.

In het laboratorium wordt ook gekeken naar de hoeveelheid Candida per gram ontlasting. Pas boven de 10.000 Candida cellen per gram ontlasting wordt het gezien als een overmatige Candida groei die behandeld zou kunnen worden. 27% van de mensen met darmklachten hebben boven de 10.000 cellen Candida per gram ontlasting. 3% hebben boven de 100.000 Candida cellen per gram ontlasting. Bij deze mensen is behandeling hard nodig.

Oorzaken van Candida infectie

Het staat niet vast wat de oorzaak is van Candida, maar een aantal dingen lijken een bijdrage te maken:

Slechte eetgewoonten, een darmflora die buiten-balans raakt, bacteriële overgroei waar de Candida ontsteking plaats vind, en verzwakte immuniteit kunnen allemaal tot candida leiden.

Overmatig gebruik van antibiotica vernietigt de darmflora, die nodig zijn de candida-cellen in toom te houden. Kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, aids-patiënten, kinderen, diabetici en anderen met verzwakte immuunsysteem zijn veel eerder vatbaar voor een infectie met candida (candidiasis). Corticosteroïden en orale anticonceptieven verstoren ook het evenwicht van de darmflora. Gistcellen muteren, waarbij steeds hogere doseringen van Nystatine worden toegepast (de anti-schimmel middel), waardoor de gist over tijd versterkt en het immuunsysteem verder verzwakt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *